Serwis kulinarny
najnowsza wiadomość z dnia: 2018-01-02 19:56:10
1 z 4 następna (starsze)
dodano: 2018-01-02 19:54:30

Rafaello

Składniki:

  • 3 paczki solonych krakersów
  • 1  litr mleka
  • 2 budynie waniliowe
  •  kostka margaryny 200g
  • 2 paczki wiórek kokosowych (400g)
  •  3/4 szklanki cukru

 

Przygotowanie:

Budynie gotujemy z dodatkiem cukru, po zagotowaniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do dużej miski wrzucamy posiekaną na kawałki margarynę i stopniowo dodajemy zimny budyń razem z wiórkami (zostawcie ich trochę do posypania wierzchu), całość mieszamy mikserem. Na blaszce układamy pierwszą warstwę krakersów, nakładamy ok. 1,5cm warstwę kremu, kolejna warstwa krakersów, kolejna kremu i tak 4 krakersowe piętra. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciacho przykryte folią aluminiową wstawiamy na całą noc do lodówki. 

 
dodano: 2018-01-02 19:42:33

Kokosowe kule

Składniki:

Ciastka:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 kostki margaryny
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka cukru do piany

Krem:

  • 2 kostki masła
  • 4 jaja
  • 8 łyżek cukru

Dodatkowo:

  • opakowanie wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Ciastka: zagnieść ciasto kruche (mąka, margaryna, 3 żółtka, śmietana, 4 łyżki cukru), wstawić do lodówki na 1 dzień.  Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm, wykrawać kółeczka, układać na brytfankę. Białka ubić z 1 szklanką cukru, smarować ciastka pianą. Piec w 180oC przez ok. 15 minut.

Krem: jaja ubić z cukrem i utrzeć z masłem.

Wykończenie: Upieczone ciastka ostudzić, posmarować kremem ciastka i składać 2 ciastka do siebie. Posmarować masą wierzch i boki ciastek, posypać wiórkami kokosowymi.

 
dodano: 2018-01-02 19:20:33

Makowiec z kremem borówkowym

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 80 g cukru kryształu
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g mielonego maku
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 200 g borówek (mrożone)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 400 ml śmietany 30 %

Dodatkowo:

  • 400 ml wina truskawkowego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 szklanki herbaty z sokiem z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Biszkopt: białka jajek ubić na sztywno z cukrem, połączyć z żółtkami, wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, orzechami. Na koniec dodać oliwę. Masę wylać na tortownicę o średnicy ok. 23 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 30 minut. 

Krem: Borówki zagotować z cukrem i zmiksować blenderem. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Śmietanę zmiksować na sztywno i połączyć z masą owocową.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwa krążki, nasączyć herbatą z cytryną i przełożyć kremem. Wino podgrzać i wymieszać z galaretką do jej rozpuszczenia. Kiedy zacznie tężeć, wylać ją na ciasto i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

 
dodano: 2018-01-02 19:15:23

Leśny Mech

Składniki:

Ciasto:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 5 jaj
  • 2 szkl. cukru
  • 2 szkl. oleju
  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 30 g proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 olejek cytrynowy

Krem:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 śnieżki
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • Owoce granatu do dekoracji.

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Szpinak mrożony należy rozmrozić na patelni, (możemy go zmiksować). Do jaj dodajemy olej a następnie mąkę krupczatke z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szpinak i resztę składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przelewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy ok 55 minut.

Krem:

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i śnieżkami. Dodajemy serek mascarpone i chwilę miksujemy do połączenia się składników.

Wystudzone ciasto przecinamy na 3 części. Górną część kruszymy aby zrobić mech do dekoracji. Na jedną część ciasta wykładamy krem i przykrywamy drugą warstwa ciasta. Górę i boki ciasta smarujemy kremem i posypujemy kruszonką z ciasta. Dekorujemy granatem. 

 

 
dodano: 2018-01-02 19:08:01

Ciasto Szefa

Składniki na biszkopt (forma 21x35 cm):

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 4-5 łyżek cukru kryształ do smaku
  • 1 kostka masła

Składniki na masę śmietanową:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 Śnieżki

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • 2 opakowania herbatników
  • starta czekolada.

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Jak już się ubiję dodać cukier. Masa białkowo- cukrowa powinna być lśniąca i sztywna. Żółtka zmieszać z proszkiem do pieczenia (w innej miseczce). Dodać to do piany z białek. Przez sitko przesiać mąkę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wlać biszkopt. Piec 30-40 min w tem 170-180 stopni

MASA BUDYNIOWA:1 ½ szklankę mleka gotujemy z cukrem. Z ½ szklanką mleka mieszamy proszek budyniowy, następnie przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnięcia. Budyń zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, potem ucieramy go z masłem na gładką i puszystą masę.

MASA ŚMIETANOWA: Śmietankę (wcześniej dobrze schłodzoną) ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dajemy 2 Śnieżki.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:  biszkopt - masą budyniowa - warstwa herbatników - masa krówkowa - warstwa herbatników - masa śmietanowa.

 
dodano: 2018-01-02 19:03:05

Makowy wieniec

SKŁADNIKI:

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • pół kostki drożdży
  • niecała szklanka mleka
  • 2 żółtka i jedno całe jajko
  • 1/4 kostki margaryny
  • sok z połowy cytryny

Makowy środek:

  • 200 g maku
  • 75 g migdałów
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 szklanki rodzynek
  • 140 g biszkoptów
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek wody
  • 1/4 kostki masła
  • 4 jajka
  • olejek migdałowy do smaku

Dodatkowo:

  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • kolorowa posypka

PRZYGOTOWANIE:

Masa makowa: Mak przepłukać, gotować przez 25 minut, odcedzić i dwukrotnie zmielić. Orzechy i migdały zmielić, skórkę pomarańczową sparzyć i drobno posiekać, rodzynki posiekać nożem. Masło stopić w dużym garnku, dodać cukier i wodę. Podgrzewać tak długo, aż cukier się stopi, cały czas mieszając. Następnie dodać orzechy, skórkę, rodzynki, mak i olejek migdałowy. Podgrzewać, aż wszystko połączy się i cały czas mieszając. Wystudzić. Dodać do masy skruszone w mikserze biszkopty i jajka. Dokładnie wymieszać i odstawić.

Ciasto drożdżowe: Drożdże zalać w kubku niewielką ilością ciepłego mleka, dodać trochę cukru i mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Pozostały cukier ucieramy z jajkami na gładką masę. Margarynę topimy w kubeczku. Po wyrośnięciu drożdży przelewamy je do przesianej mąki, dodajemy margarynę, jajka, sok z cytryny, pozostałe mleko i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. pół godziny, w ciepłym miejscu.

Po tym czasie ciasto wałkujemy, na duży płat, wykładamy cały farsz zostawiając "puste" brzegi. Ciasto rolujemy i sklejamy, tak aby powstał wieniec. Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nacinamy bardzo ostrym nożem co 1 cm, brzegi lekko układamy palcami. Wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy 150oC. W momencie kiedy piekarnik osiągnie taką temperaturę pieczemy przez ok. 45-50 minut. Upieczone ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciasto nie jest gorące polewamy je lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru (lukier ma być gęsty jak kisiel) i posypujemy kolorową posypką.

 
dodano: 2018-01-02 18:51:32

Sernik z rosą

SKŁADNIKI (24 PORCJE)

CIASTO KRUCHE

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła (zimnego)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

MASA SEROWA

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

BEZOWA PIANKA

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO KRUCHE - do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz cukier puder. Rozdrobnić składniki na kruszonkę (siekać na stolnicy lub rozdrobić mieszadłem miksera planetarnego lub rozdrobnić palcami). Następnie dodać 1 jajko oraz 2 żółtka (2 białka odłożyć na bezę) i zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę. Dużą formę o wymiarach 25 x 40 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

MASA SEROWA - 2 jajka i 4 żółtka (4 białka odłożyć na bezę) ubić z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszysty biały krem (ok. 8 minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać twaróg cały czas miksując. W oddzielnej misce wymieszać mleko z sypkimi budyniami. Stopniowo wlewać otrzymaną mieszankę do masy serowej miksując na małych obrotach. Na koniec wlewać olej roślinny. Otrzymana masa serowa będzie bardzo rzadka. Delikatnie wylać ją na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 45 minut do ścięcia się masy. Po upieczeniu piekarnik przestawić na 150 stopni C.

BEZOWA PIANKA - piankę bezową należy zacząć przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Białka ubijać z cukrem przez ok. 8 - 10 minut na sztywną i gęstą pianę. Wyłożyć ją na gorący sernik i wygładzić powierzchnię. Można zrobić rowki za pomocą specjalnej płytki do dekoracji tortów, można też pozostawić gładki wierzch.

Piec w 150oC przez 15 minut. Od razu wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić. Po około 1/2 godzinie zaczną pojawiać się pierwsze kropelki rosy, po 1 godzinie powinny pojawić się już wszystkie.

 
dodano: 2017-10-23 15:39:31

SZARLOTKA NA CIEPŁO

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200g masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 opakowania kisielu cytrynowego
  • ok. 8 jabłek średniej wielkości
  • 3 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania: 

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze części, dodajemy je do mąki wraz z żółtkami i śmietaną. Zagniatamy jednolite ciasto. Odrywamy 1/3 część ciasta, a następnie wkładamy je do zamrażarki. Resztę ciasta wykładamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy całość do lodówki. Jabłka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo pół szklanki drobnego cukru. Na końcu dodajemy  kisiel cytrynowy. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Układamy na nim jabłka, na nie wykładamy pianę z białek, a na wierzch trzemy na tarce schłodzoną część ciasta z zamrażarki. Szarlotkę pieczemy ok. 45 minut w 180-190ºC. Podajemy posypaną cukrem pudrem. Smacznego!

Szarlotkę sporządzili uczniowie klasy IIIk Branżowej Szkoły I Stopnia.