Serwis kulinarny
najnowsza wiadomość z dnia: 2016-02-04 12:49:00
1 z 4 następna (starsze)
dodano: 2016-02-04 12:49:00

Faworkowe mrowisko

Składniki:

  • 5 jaj
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 5 dag płynnego miodu
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Jajka wbić do miski dokładnie roztrzepać. Dodać mąkę i wyrobić rękoma ok.30 minut aż będzie elastyczne. Cienko rozwałkować i kroić w paski. W rondlu rozgrzać sporo oleju. Paski smażyć aż się zrumienią.

Polewa: Do garnka włożyć masło i margarynę, cukier i miód. Gotować na małym ogniu około 15 minut aż zacznie gęstnieć. Odstawić na kilka minut aby polewa lekko ostygła. Na tacy układać warstwami ciastka polewając każdą warstwę polewą. Ciastka można posypać makiem i rodzynkami.

 
dodano: 2016-02-04 12:45:08

Pączki, pączusie ...

PĄCZKI ZIEMNIACZANE

Surowce:

  • 1kg ziemniaków
  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka octu
  • 10 dag drożdży(cała kostka)
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru

Ponadto:

  • marmolada wieloowocowa
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

 

Sposób wykonania:

 Ziemniaki obrać, ugotować, gorące przecisnąć przez praskę. Ostudzić. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dolać ciepłe mleko. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.  Jajka wymieszać z 4 łyżkami cukru. Margarynę roztopić, lekko ostudzić, dodać do ziemniaków.  Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Brać partiami ciasto, lekko spłaszczyć, nakładać łyżeczką marmoladę, delikatnie sklejać pączek. Pozostawić uformowane pączki na stolnicy posypanej mąką do wyrośnięcia na ok. 15 minut.  Smażyć pączki na rozgrzanym oleju z obu stron ok. 3 minuty na jednej stronie. Po usmażeniu posypać pączki układać na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem.

PĄCZKI WIEJSKIE

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 50 dag mąki tortowej
  • szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • pół litra pełnotłustego mleka (3,2%)
  • 12,5 dag margaryny
  • 10 dag drożdży
  • słoiczek konfitury wiśniowej lub truskawkowej
  • jedna cytryna
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu albo octu.
  • smalec do smażenia




Sposób wykonania:

Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Drożdże wymieszać z 4 łyżkami cukru, 0,25 szklanki ciepłego mleka i 5 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko wraz z cukrem i margaryną podgrzewać do całkowitego roztopienia.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, przestudzone mleko z margaryną i cukrem, wyrośnięte drożdże, skórkę startą z cytryny i sól.

Wszystkie składniki wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odstawało od łyżki. Nakryć lnianą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu by podwoiło objętość. Stolnicę posypać mąką, formować niewielkie wałki, szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać pół łyżeczki konfitury, zlepiać brzegi i formować pączki. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Wkładać pączki do takiej ilości rozgrzanego tłuszczu, by swobodnie pływały.

 
dodano: 2015-12-20 09:04:25

Pasztet z karpia z sosem chrzanowym

  • Składniki:
  • 3 jednokilogramowe karpie
    1 cebula 40 dkg włoszczyzny be kapusty 50dkg pieczarek 2 łyżki masła 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki 3 jaja 3 żółtka 1/2 szklanki majonezu gałka muszkatałowa, sól, pieprz
  •  
  • Sposób wykonania:
  • Z włoszczyzny i 1 litra wody ugotować wywar. Karpie sprawić i oczyścić. Jedną rybę gotować w wywarze wraz z głową i płetwami (usunąć skrzela i oczy), aż mięso łatwo oddzieli się od ości.

    Drugą rybę odfiletować, usunąć ości. Trzecią odfiletować, usunąć ości i smażyć na maśle z dodatkiem cebuli. Wszystkie mięsa wraz z gotowanymi warzywami, smażoną cebulą trzykrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Pieczarki pokroić i udusić, jaja ugotować na twardo. Zmieloną masę połączyć z tartą bułką, natką, posiekanymi jajami, pieczarkami, majonezem, surowymi żółtkami. Doprawić pieprzem, gałką, solą i wyrobić dokładnie  na gładką masę. Pasztet piec w 1800C ok. 40 minut. Podawać na zimno z sosami np. chrzanowym.
  • Pasztet wykonał Krystian Skrzyniarz kl. IIż technikum
 
D
 
dodano: 2015-12-20 08:45:21

Zupa grzybowa

Składniki:

  • 1 duża włoszczyzna,
  • 2 nieduże cebule,
  • 1 - 2 łyżki masła lub oleju,
  • 1 duża garść grzybów suszonych,           najlepiej prawdziwków,
  • sól, pieprz, listek laurowy,
  • 1 śmietana 18%, 
  • zielona pietruszka,
  • łazanki 

Sposób wykonania:


    Zupa: Umyć starannie grzyby i zalać zimną wodą, najlepiej na noc. W 2 l garnku ugotować wywar z włoszczyzny. Pod koniec gotowania dodać namoczone grzyby. Gotować na małym ogniu ponad 1 h. Wyjąć grzyby i pokroić je w drobne paseczki. Wrzucić z powrotem do wywaru. Na maśle przyrumienić drobno pokrojoną cebulę. Dodać do zupy. Zupę zagęścić zawiesiną mąki i śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować zieloną pietruszką.

    Łazanki: Wyrobić ciasto makaronowe. Placki ciasta pokroić na paski szerokości 1.2 cm. Złożyć kilka warstw na siebie i pokroić lekko skośnie na kwadraciki nie większe niż szerokość paska makaronu. Zagotować w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Po ugotowaniu przelać zimną wodą.

    Zupę sporządziła Sylwia Tkaczyk kl. III ż technikum

 

 
dodano: 2015-12-20 08:27:55

Tatar ze śledzia z pianą chrzanową

Składniki:

Tatar:

  • 8 płatów śledzia niesolonego
  • 3 ogórki małosolne
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz do smaku

Piana chrzanowa:

  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 20g masła
  • 2g lecytyny sojowej

Dekoracja:

  • natka pietruszki
  • sos balsamiczny

Sposób wykonania:

Tatar: jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Umyte płaty śledziowe, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę.  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyporcjować na talerz.

Piana chrzanowa: mleko z chrzanem zagotować do 800C, zdjąć z ognia i dodać masło oraz lecytynę. Zmiksować mikserem lub blenderm, aż powstanie piana. Tak sporządzoną pianę chrzanową wyłożyć na gotowego tatara. Całość udekorować natką pietruszki i sosem balsamicznym.

 

Potrawę sporządził Jakub Kowalski kl. III k ZSZP

 
dodano: 2015-11-24 16:41:56

Parowańce z soczewicą

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szt. jaj
  • 50 g masła
  • ok. 250 ml mleka
  • sól do smaku

 Nadzienie:

  • 300 g soczewicy
  • 100 g cebuli
  • 50 g tłuszczu
  • sól, pieprz, majeranek

Do polania:

  • 200 g słoniny
  • 100 g cebuli

Sposób wykonania: 

Nadzienie: soczewicę, opłukać,  zalać zimną wodą, ugotować, odcedzić, ostudzić, zmielić. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostką, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, dodać do soczewicy, wymieszać doprawić do smaku.

Ciasto: mleko podgrzać, masło upłynnić, mąkę przesiać, jaja umyć i wyparzyć. W części mleka rozpuścić drożdże dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać: rozczyn, jaja, sól, masło; dokładnie wyrobić, w razie konieczności rozrzedzić mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przegnieść, uformować wałek, odcinać kęsy. Na każdy kawałek nakładać farsz, dokładnie zlepić, delikatnie spłaszczyć, pozostawić do wyrośnięcia. Gotować na parze ok. 15 – 20 min. pod przykryciem. Podawać okraszone wytopioną słoniną ze zrumienioną cebulką.

 
dodano: 2015-11-24 16:40:17

Kluski ziemniaczane z kaszą jaglaną i twarogiem

Składniki:

Ciasto ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków 
  • 15 dag mąki pszennej
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 20 dag kaszy jaglanej
  • 25 dag twarogu
  • 1 cukier wanilinowy
  • ok.10 dag cukru 

Sos śmietanowy:

  • 200ml śmietany 30%
  • 5 dag curku
  • cukier wanilinowy

 

Sposób wykonania:

Ciasto: ziemniaki obrać lub ugotować w skórce. Wystudzić, zmielić, dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, umyte i wyparzone jajko, zagnieść ciasto.

Z przygotowanego ciasta uformować wałek grubości ok.5cm, odcinać kawałki grubości ok.2cm, lekko spłaszczyć.

Nałożyć nadzienie, formować kluski, gotować w osolonej wodzie. Podawać polane sosem śmietanowym.

Nadzienie: Kaszę ugotować na sypko, wystudzić. Dodać twaróg, cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.

Sos: Śmietanę przelać do rondla, dodać cukier, gotować ok. 5-10min (do uzyskania konsystencji sosu).

 
 
dodano: 2015-11-24 16:39:13

Ciasto z marchwi

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. utartej marchwi
  • 2/3 szkl. cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szkl. oleju lub masła klarowanego
  • 1 płaska łyżka sody
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • bakalie

Polewa kakaowa:

  • 10 dag masła/margaryny
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao

Sposób wykonania:

Ciasto: Jaja ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, przetartą marchew, olej, cynamon, delikatnie wymieszać.

Przygotowane ciasto włożyć do keksówki, piec 1 godzinę w temp. 180°C. Po upieczeniu posypać cukrem lub wykończyć polewa kakaową:

Polewa kakaowa: wszystkie składniki włożyć do rondla, gotować ciągle mieszając do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.