Serwis kulinarny
najnowsza wiadomość z dnia: 2016-12-27 08:44:13
1 z 2 następna (starsze)
dodano: 2016-12-21 11:00:59

Karp w galarecie

Składniki:

  • 1,5 kg karpia
  • 150 g marchwi
  • 50 g pietruszki
  • 50 g selera
  • 100 g cebuli
  • 1 litr wody
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Dekoracja:

  • 2 jaja
  • natka pietruszki
  • marchew z wywaru

 

SPOSÓB WYKONANIA:

  • Karpia umyć, sprawić, opłukać, pokroić w dzwonka, lekko posolić.
  • Warzywa obrać, opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie przez 30 minut, wyjąć.
  • Do wywaru włożyć karpia. Zagotować, dodać cukier, gotować ok. 10-15 minut na bardzo wolnym ogniu.
  • Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru, ostudzić, ułożyć na półmisku, udekorować.
  • Wywar przecedzić (w razie konieczności sklarować), dodać namoczoną żelatynę, doprawić solą i pieprzem, zagotować, ostudzić.
  • Krzepnącą galaretą zalać rybę, schłodzić.
  • Podawać z cząstkami cytryny i chrzanem.
 
dodano: 2016-12-21 11:00:12

Pierogi z kaszą gryczaną

Składniki:

Nadzienie:

  • 20dag kaszy gryczanej
  • 25dag twarogu
  • ok 10 dag cukru
  • suszona mięta do smaku

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • ok.75% szklanki wody
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Nadzienie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko, wystudzić. Do ugotowanej kaszy dodać twaróg, cukier, miętę dokładnie wymieszać.

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice, dodać umyte, wyparzone jajko, wodę, sól. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać szklanką krążki. Nakładać nadzienie, formować pierogi, gotować w osolonej wodzie. Podawać polane sosem śmietanowym lub owocowym.

 
dodano: 2016-12-21 10:59:22

Barszcz czerwony z uszkami

Składniki:

Barszcz czerwony

  • 1 kg buraków
  • 250 g kwaśnych jabłek
  • 5 g grzybów suszonych
  • 250 g włoszczyzny
  • 2 litry wody
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, cukier

Uszka

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • ok. 50 ml wody
  • sól

Farsz:

  • 20g grzybów suszonych
  • 50g cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Barszcz czerwony: Grzyby umyć, namoczyć, ugotować w niewielkiej ilości wody. Buraki umyć, ugotować lub upiec w skórce. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić na części, zalać wodą, dodać przyprawy, ugotować wywar. Gdy warzywa będą miękkie dodać buraki, starte na tarce jabłka, wywar z grzybów, roztarty czosnek, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku. Pozostawić na ok. 1-2 godziny, odcedzić. Przed podaniem podgrzać. Podawać z uszkami.

 

Uszka: grzyby opłukać, zalać ciepłą wodą, namoczyć, ugotować, odcedzić. Cebule obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanym oleju. grzyby zmielić z cebulą, doprawić do smaku, zagęścić bułką tartą.

Zagnieść ciasto jak na pierogi, rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 3x3 cm. Na środek każdego nakładać kulkę farszu i zlepiać formując najpierw trójkąt, a następnie łączyć brzegi podstawy trójkąta. Gotować we wrzącej osolonej wodzie ok. 3 minut, odcedzić.

 
dodano: 2016-12-21 10:32:12

Tatar ze śledzia

Składniki:

Tatar:

  • 8 płatów śledzia niesolonego
  • 3 ogórki małosolne
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz do smaku

Piana chrzanowa:

  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 20g masła
  • 2g lecytyny sojowej

Dekoracja:

  • natka pietruszki
  • sos balsamiczny

Sposób wykonania:

Tatar: jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Umyte płaty śledziowe, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę.  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyporcjować na talerz.

Piana chrzanowa: mleko z chrzanem zagotować do 800C, zdjąć z ognia i dodać masło oraz lecytynę. Zmiksować mikserem lub blenderem, aż powstanie piana. Tak sporządzoną pianę chrzanową wyłożyć na gotowego tatara. Całość udekorować natką pietruszki i sosem balsamicznym.

 
 
dodano: 2016-12-21 10:29:53

Zupa grzybowa

Składniki:

  • 1 duża włoszczyzna,
  • 2 nieduże cebule,
  • 1 - 2 łyżki masła lub oleju,
  • 1 duża garść grzybów suszonych,           najlepiej prawdziwków,
  • sól, pieprz, listek laurowy,
  • 1 śmietana 18%, 
  • zielona pietruszka,
  • łazanki 

Sposób wykonania:


    Zupa: Umyć starannie grzyby i zalać zimną wodą, najlepiej na noc. W 2 l garnku ugotować wywar z włoszczyzny. Pod koniec gotowania dodać namoczone grzyby. Gotować na małym ogniu ponad 1 h. Wyjąć grzyby i pokroić je w drobne paseczki. Wrzucić z powrotem do wywaru. Na maśle przyrumienić drobno pokrojoną cebulę. Dodać do zupy. Zupę zagęścić zawiesiną mąki i śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować zieloną pietruszką.

    Łazanki: Wyrobić ciasto makaronowe. Placki ciasta pokroić na paski szerokości 1.2 cm. Złożyć kilka warstw na siebie i pokroić lekko skośnie na kwadraciki nie większe niż szerokość paska makaronu. Zagotować w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Po ugotowaniu przelać zimną wodą.
 

 

 
dodano: 2015-11-24 16:18:05

Szyszki drobiowe

SZYSZKI DROBIOWE

Składniki:

  • mięso drobiowe 500g
  • kasza manna  50g
  • jajko1 szt.
  • 1  łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Mięso zmielić, dodać kaszę, jajko, przyprawy, wyrobić z tego masę mięsną.

Przygotowaną masę mięsną nakładać łyżką stołową do wrzącej osolonej wody.

Gotować ok.3min odcedzić

Podawać z sosami lub jako dodatek do zup czystych.

 

PIECZARKI W ŚMIETANIE

 

Składniki:

  • 500g pieczarek świeżych
  • 50g cebuli
  • 200ml śmietany 30%
  • 30g mąki pszennej
  • 50g masła (masło klarowane)
  • przyprawy
  • 1 szklanka wody

Sposób wykonania:

Grzyby umyć, większe pokroić, małe w całości.

Cebule obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle z przyprawami, następnie dodać śmietanę, zagotować, dodać pokrojone grzyby, gotować na wolnym ogniu ok.10min.

Z mąki i wody przygotować zawiesinę, zagęścić sos, przyprawić do smaku.

 
 
dodano: 2015-11-24 16:09:50

Kapusta z fasolą i grzybami

Składniki:

  • 1kg kapusty kiszonej
  • 20dag fasoli
  • 10dag cebuli
  • 25dag warzyw mieszanych
  • (marchew, pietruszka, seler)
  • 2dag grzybów suszonych
  • 8dag oleju
  • 2dag mąki
  • przyprawy sól, pieprz, kminek, majeranek

 

Sposób wykonania:

Fasolę namoczyć dzień wcześniej.

Ugotować kapustę, lekko odcisnąć.

Zalać małą ilością wody, dodać drobno pokrojoną, podsmażoną cebulkę oraz oczyszczone rozdrobnione warzywa, dusić na wolnym ogniu, dodając pokrojone w paski grzyby.

Gdy kapusta będzie miękka dodać ugotowaną fasolę i dusić jeszcze ok.15minut.

Pod koniec duszenia dodać przygotowaną z mąki i oleju zasmażkę II stopnia. Zagotować, doprawić do smaku.

 
dodano: 2015-11-24 16:08:55

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Nadzienie:

  • 0.5kg kapusty kiszonej
  • 2dag grzybów suszonych
  • 10dag cebuli
  • 2dag bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

 

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • ok.75% szklanki wody
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Nadzienie:  Kapustę zalać małą ilością wody, gotować na wolnym ogniu ok. 40minut.

Grzyby opłukać, namoczyć, ugotować. Ugotowaną kapustę i grzyby pokroić drobno, dodać bułkę tartą, przyprawy i farsz.

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice, dodać umyte, wyparzone jajko, wodę, sól. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać szklanką krążki.

Nakładać farsz, formować pierogi, gotować w osolonej wodzie.

Pierogi możemy podawać ugotowane, polane usmażoną na oleju cebulką lub podsmażone na oleju.