Serwis kulinarny
najnowsza wiadomość z dnia: 2015-03-30 16:14:16
1 z 9 następna (starsze)
dodano: 2015-03-30 16:14:16

Zapiekanka z ryżu i jabłek oraz jabłka z ryżem i żurawiną

Zapiekanka z ryżu i jabłek

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 0,6 l mleka 2%
  • 2 małe szczypty soli
  • 4 jabłka średniej wielkości, umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
  • 1 łyżka masła (oraz niewielka ilość roztopionego masła do wysmarowania naczyń żaroodpornych)
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Sos

  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 70 g cukru pudru

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy, dodajemy 2 małe szczypty soli, gdy mleko się zagotuje, dodajemy ryż. Gotujemy 12-20 minut, często mieszając (ryż powinien się rozkleić). Garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej 30 minut.

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy starte jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny. Całość mieszamy. Prażymy jabłka (konsystencja jabłek powinna być zwarta). Do uprażonych jabłek dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy, zdejmujemy z ognia. 2 nieduże lub 1 większe naczynie żaroodporne wysmarowujemy roztopionym masłem. Ryż dzielimy na 2 części, przekładamy pierwszą część do naczyń żaroodpornych, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka, jabłka zakrywamy drugą częścią przygotowanego ryżu. Odstawiamy na chwilę.

Sos

 

Do czystej miski przekładamy śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder. Wszystkie składniki łączymy razem do momentu powstania sosu. Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.

Jabłka z ryżem i żurawiną

Składniki:

  • 10 dag ryżu,
  • 1/2 słoika żurawiny do mięs,
  • 4 jabłka,
  • 1/2 cytryny,
  • 4 łyżki miodu,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będzie al dente, dodać łyżkę cukru i żurawinę, zagrzać, zdjąć z ognia. Jabłko pokroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać miód z sokiem cytrynowym, usmażyć na nim ćwiartki jabłka. Na usmażone jabłka nakładać ryż żurawinowy, podawać.

Potrawę przygotowała Justyna Gałat uczennica klasy I tż 

 
dodano: 2015-03-30 16:01:38

Wieprzowina z majerankiem i jabłkami

Składniki:

  •  kg chudej wieprzowiny np.  szynki
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majeranku
  • 3 kwaśne jabłka
  • 3 łyżki masła,
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • ok. 1/4 szkl. bulionu
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry a następnie w paski. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso natrzeć 4 łyżkami majeranku i czosnkiem. Cebule obrać i posiekać. Obsmażyć na oleju razem z natartym mięsem. Całość doprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut polewając bulionem.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Smażyć na maśle, posolić do smaku.

Podajemy mięso z jabłkami i kopytkami, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Potrawę wykonała Maja Kajpus uczennica klasy II f/k ZSZP

 
dodano: 2015-03-30 15:53:52

Schab z szynką i salsą jabłkową

Składniki:

Schab:

  • 4 plastry schabu pozbawionych błonki
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 4 listki bazylii, umytych
  • sól, pieprz do smaku

Plastry schabu oczyszczamy z błonek. Każdy plaster delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku schabu układamy plaster szynki szwarcwaldzkiej i liść bazylii. Szynkę z listkiem bazylii spinamy z plastrem schabu za pomocą wykałaczki. Tak przygotowane plastry schabu odstawiamy na bok, następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony na złoty kolor.

Salsa jabłkowa:

  • 1 jabłko umyte, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 pomidory umyte, pozbawione gniazd
  • nasiennych, pokrojone w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm
  • 1 cebula dymka pokrojona w drobną kostkę
  • sok z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka bazylii umytej, posiekanej
  • sól, pieprz do smaku

Pokrojone w drobną kostkę jabłko wkładamy do naczynia, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz cebulę dymkę. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny i miodem.

 

Do salsy dodajemy łyżeczkę posiekanej bazylii i odrobinę soli i pieprzu. Salsę odstawiamy na 10 minut na bok.

Sałatka z rukolą:

  • 100 g sałaty rukola, umytej
  • 1 mozarella
  • 12 pomidorków koktajlowych umytych, przekrojonych na pół
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Rukolę rozkładamy w osobnym naczyniu, dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Sposób podania:

Wysmażone plastry schabu podajemy z salsą i sałatą rukolą.

Potrawę wykonał Krystian Skrzyniarz z klasy I tż

 
dodano: 2015-03-30 15:40:43

Biszkopt z jabłkami i kokosem

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj 
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubijam z cukrem na puszystą pianę. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam tylko do połączenia składników. Całość przelewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę ok. 20minut w temperaturze 180oC.

Składniki na masę jabłkową:

  • 6  kwaskowatych jabłek obranych, pozbawionych gniazdek nasiennych i pokrojonych w kostkę
  • 4 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 zielona galaretka

Jabłka pokrojone w kostkę gotuję z dodatkiem cukru w 3 szklankach wody. Ugotowane owoce wyjmuję, a do kompotu wsypuję galaretkę i doprowadzam do wrzenia. Rozprowadzony budyń wlewam do kompotu i gotuję chwilę intensywnie mieszając do zagęszczenia masy.

Składniki na kokosową kruszonkę:

  • 200g wiórek kokosowych lekko zrumienionych na patelni
  • 200 g  masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka

Masło rozpuszczam, dodaję cukier i zrumienione wiórki, całość mieszam. Dodaję żółtka i pianę ubitą z białek.

Na wystudzony biszkopt równomiernie wykładam jabłka i zalewam przestudzonym kisielem. Na wierzch ciasta rozkładam masę wiórkową. Całość zapiekam 15 min. Gotowe ciasto studzę i przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego!

 

Ciasto wykonał Marcin Chyliński uczeń klasy III f/k ZSZP

 
dodano: 2015-03-16 15:03:44

JABŁKA PIECZONE Z BAKALIAMI

Surowce:

6 dużych jabłek

1 pomarańcza

60g rodzynek

30g orzechów włoskich

40g mielonych migdałów

60 ml calvadosa

2 łyżki miodu

30g cukru trzcinowego

60g masła

Sposób wykonania:

Namocz rodzynki w calvadosie. Z jabłek wytnij gniazda nasienne. skórkę poprzebijaj w kilku miejscach widelcem, żeby nie pękała podczas pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180oC. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem i ułóż w nim jabłka. Wymieszaj odsączone rodzynki, starte orzechy, zmielone migdały, masło, skórkę z pomarańczy, miód i cukier trzcinowy. Wyciśnij sok z pomarańczy. Jabłka wypełnij farszem. Na wierzch każdego z nich nałóż kawałek masła, a na dno naczynia wlej resztę soku pomarańczowego i calvadosu. Piecz 30 minut.

 

Potrawę wykonała Ewelina Ruszniak uczennica klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych

 
dodano: 2015-03-16 14:56:42

JABŁKA NADZIEWANE MIELONYM MIĘSEM

Surowce:

8 jabłek

sok z cytryny

2 cebule

łyżka majeranku

pęczek natki pietruszki

500g mielonego mięsa

1 jajko

2 łyżki kremówki

150g sera gouda

sól, pieprz

Sposób wykonania:

Jabłka myjemy, osuszamy i ścinamy wierzchy. Gniazda nasienne usuwamy. Miąższ wydrążamy i razem z wierzchami kroimy w małą kostkę. Jabłka skrapiamy wewnątrz sokiem z cytryny i oprószmy solą i pieprzem.

Natkę pietruszki myjemy, drobno siekamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z mięsem, pokrojonymi jabłkami, jajkiem i kremówką. Wsypujemy majeranek i natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Goudę kroimy w niedużą kostkę. Wsypujemy do farszu i mieszamy.

Jabłka napełniamy farszem i pieczemy 30 minut w 200oC. Podajemy na ciepło.

 

Potrawę wykonała Nikola Trojanowska uczennica klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych.

 
dodano: 2014-04-02 20:45:23

JAJA FASZEROWANE Z SZYNKĄ

Składniki:

  • 6 jaj
  • 150 g szynki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób sporządzania:

Jaja ugotować  na twardo 8-10 minut. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody, przestudzone obrać. Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając majonez. Szynkę pokroić w drobną kostkę, dodać do żółtek, i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach sałaty i udekorować natką pietruszki .

 
dodano: 2014-04-02 20:41:08

JAJA FASZEROWANE Z PIECZARKAMI

Składniki:

  • 6 jaj
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób sporządzania:

Cebulę drobno posiekać, poddusić na maśle. Gdy się zeszkli, dodać drobno pokrojone pieczarki. Dusić, aż pieczarki zmiękną, doprawić solą. Zmielić farsz przez maszynkę do mielenia lub zmiksować w blenderze. Przestudzić.

Jaja ugotować  na twardo 8-10 minut. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody, przestudzone obrać. Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając łyżkę majonezu. Dodać żółtka i posiekaną pietruszkę do zmielonych pieczarek, dobrze wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach sałaty i udekorować natką pietruszki .

 

Grzybki z jaj faszerowanych: Jaja ugotować  na twardo 8-10 minut. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody, przestudzone obrać. Ściąć końcówkę jaja na kapelusz grzybka, ugotować w naparze z 4 herbat czarnych (ok. 15 minut), nałożyć farsz z pieczarkami i uformować na talerzyku grzybek.