Serwis kulinarny
najnowsza wiadomość z dnia: 2015-03-16 15:03:44
1 z 9 następna (starsze)
dodano: 2015-03-16 15:03:44

JABŁKA PIECZONE Z BAKALIAMI

Surowce:

6 dużych jabłek

1 pomarańcza

60g rodzynek

30g orzechów włoskich

40g mielonych migdałów

60 ml calvadosa

2 łyżki miodu

30g cukru trzcinowego

60g masła

Sposób wykonania:

Namocz rodzynki w calvadosie. Z jabłek wytnij gniazda nasienne. skórkę poprzebijaj w kilku miejscach widelcem, żeby nie pękała podczas pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180oC. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem i ułóż w nim jabłka. Wymieszaj odsączone rodzynki, starte orzechy, zmielone migdały, masło, skórkę z pomarańczy, miód i cukier trzcinowy. Wyciśnij sok z pomarańczy. Jabłka wypełnij farszem. Na wierzch każdego z nich nałóż kawałek masła, a na dno naczynia wlej resztę soku pomarańczowego i calvadosu. Piecz 30 minut.

 

Potrawę wykonała Ewelina Ruszniak uczennica klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych

 
dodano: 2015-03-16 14:56:42

JABŁKA NADZIEWANE MIELONYM MIĘSEM

Surowce:

8 jabłek

sok z cytryny

2 cebule

łyżka majeranku

pęczek natki pietruszki

500g mielonego mięsa

1 jajko

2 łyżki kremówki

150g sera gouda

sól, pieprz

Sposób wykonania:

Jabłka myjemy, osuszamy i ścinamy wierzchy. Gniazda nasienne usuwamy. Miąższ wydrążamy i razem z wierzchami kroimy w małą kostkę. Jabłka skrapiamy wewnątrz sokiem z cytryny i oprószmy solą i pieprzem.

Natkę pietruszki myjemy, drobno siekamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z mięsem, pokrojonymi jabłkami, jajkiem i kremówką. Wsypujemy majeranek i natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Goudę kroimy w niedużą kostkę. Wsypujemy do farszu i mieszamy.

Jabłka napełniamy farszem i pieczemy 30 minut w 200oC. Podajemy na ciepło.

 

Potrawę wykonała Nikola Trojanowska uczennica klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych.

 
dodano: 2014-04-02 20:45:23

JAJA FASZEROWANE Z SZYNKĄ

Składniki:

  • 6 jaj
  • 150 g szynki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób sporządzania:

Jaja ugotować  na twardo 8-10 minut. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody, przestudzone obrać. Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając majonez. Szynkę pokroić w drobną kostkę, dodać do żółtek, i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach sałaty i udekorować natką pietruszki .

 
dodano: 2014-04-02 20:41:08

JAJA FASZEROWANE Z PIECZARKAMI

Składniki:

  • 6 jaj
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób sporządzania:

Cebulę drobno posiekać, poddusić na maśle. Gdy się zeszkli, dodać drobno pokrojone pieczarki. Dusić, aż pieczarki zmiękną, doprawić solą. Zmielić farsz przez maszynkę do mielenia lub zmiksować w blenderze. Przestudzić.

Jaja ugotować  na twardo 8-10 minut. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody, przestudzone obrać. Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając łyżkę majonezu. Dodać żółtka i posiekaną pietruszkę do zmielonych pieczarek, dobrze wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach sałaty i udekorować natką pietruszki .

 

Grzybki z jaj faszerowanych: Jaja ugotować  na twardo 8-10 minut. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody, przestudzone obrać. Ściąć końcówkę jaja na kapelusz grzybka, ugotować w naparze z 4 herbat czarnych (ok. 15 minut), nałożyć farsz z pieczarkami i uformować na talerzyku grzybek.

 
dodano: 2014-04-02 20:35:09

JAJA FASZEROWANE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 szt. makrela wędzona
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób sporządzania:

Jaja ugotować  na twardo 8-10 minut. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody, przestudzone obrać. Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając majonez. Makrelę odfiletować, podrobić.  Żółtka dodać do makreli i dobrze wszystko wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach sałaty i udekorować natką pietruszki .

 
dodano: 2014-04-02 20:34:20

JAJA FASZEROWANE ZE SZCZYPIORKIEM

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 szczypiorek
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób sporządzania:

Jaja ugotować  na twardo 8-10 minut. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody, przestudzone obrać. Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając łyżkę majonezu. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do żółtek,  dobrze wszystko wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach sałaty i udekorować posiekanym szczypiorkiem.

 
dodano: 2014-04-02 20:33:11

BLINY STAROPOLSKIE

Składniki:

  • mąka pszenna 350g
  • masło 60g
  • jaja 8 szt.
  • mleko 750 cm3
  • cukier 40g
  • skórka cytrynowa 3g
  • olej 100g

 

Sposób sporządzenia:

Mleko połączyć z żółtkami, roztrzepać rózgą. Dodać mąkę, roztrzepać. Dodać cukier, masło, startą skórkę z cytryny. Ogrzewać do zgęstnienia, ostudzić. Ubić pianę z białek, połączyć z masą, delikatnie wymieszać. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Bliny posypać cukrem pudrem. 

 
dodano: 2014-04-02 20:32:07

MAŁDRZYKI KRAKOWSKIE

Składniki:

  • ser twarogowy 500g
  • żółtko 1 szt.
  • jajo 1 szt.
  • masło 20g
  • mąka pszenna 30g
  • cukier waniliowy 5g
  • skórka cytrynowa 3g
  • olej 100g
  • cukier puder 30g

 

Sposób przygotowania:

Ser zemleć, dodać pozostałe składniki, zmiksować na jednolitą masę. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Małdrzyki posypać cukrem pudrem.