Serwis kulinarny
najnowsza wiadomość z dnia: 2014-04-02 20:45:23
1 z 9 następna (starsze)
dodano: 2014-04-02 20:45:23

JAJA FASZEROWANE Z SZYNKĄ

Składniki:

  • 6 jaj
  • 150 g szynki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób sporządzania:

Jaja ugotować  na twardo 8-10 minut. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody, przestudzone obrać. Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając majonez. Szynkę pokroić w drobną kostkę, dodać do żółtek, i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach sałaty i udekorować natką pietruszki .

 
dodano: 2014-04-02 20:41:08

JAJA FASZEROWANE Z PIECZARKAMI

Składniki:

  • 6 jaj
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób sporządzania:

Cebulę drobno posiekać, poddusić na maśle. Gdy się zeszkli, dodać drobno pokrojone pieczarki. Dusić, aż pieczarki zmiękną, doprawić solą. Zmielić farsz przez maszynkę do mielenia lub zmiksować w blenderze. Przestudzić.

Jaja ugotować  na twardo 8-10 minut. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody, przestudzone obrać. Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając łyżkę majonezu. Dodać żółtka i posiekaną pietruszkę do zmielonych pieczarek, dobrze wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach sałaty i udekorować natką pietruszki .

 

Grzybki z jaj faszerowanych: Jaja ugotować  na twardo 8-10 minut. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody, przestudzone obrać. Ściąć końcówkę jaja na kapelusz grzybka, ugotować w naparze z 4 herbat czarnych (ok. 15 minut), nałożyć farsz z pieczarkami i uformować na talerzyku grzybek.

 
dodano: 2014-04-02 20:35:09

JAJA FASZEROWANE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 szt. makrela wędzona
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób sporządzania:

Jaja ugotować  na twardo 8-10 minut. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody, przestudzone obrać. Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając majonez. Makrelę odfiletować, podrobić.  Żółtka dodać do makreli i dobrze wszystko wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach sałaty i udekorować natką pietruszki .

 
dodano: 2014-04-02 20:34:20

JAJA FASZEROWANE ZE SZCZYPIORKIEM

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 szczypiorek
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób sporządzania:

Jaja ugotować  na twardo 8-10 minut. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody, przestudzone obrać. Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając łyżkę majonezu. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do żółtek,  dobrze wszystko wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach sałaty i udekorować posiekanym szczypiorkiem.

 
dodano: 2014-04-02 20:33:11

BLINY STAROPOLSKIE

Składniki:

  • mąka pszenna 350g
  • masło 60g
  • jaja 8 szt.
  • mleko 750 cm3
  • cukier 40g
  • skórka cytrynowa 3g
  • olej 100g

 

Sposób sporządzenia:

Mleko połączyć z żółtkami, roztrzepać rózgą. Dodać mąkę, roztrzepać. Dodać cukier, masło, startą skórkę z cytryny. Ogrzewać do zgęstnienia, ostudzić. Ubić pianę z białek, połączyć z masą, delikatnie wymieszać. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Bliny posypać cukrem pudrem. 

 
dodano: 2014-04-02 20:32:07

MAŁDRZYKI KRAKOWSKIE

Składniki:

  • ser twarogowy 500g
  • żółtko 1 szt.
  • jajo 1 szt.
  • masło 20g
  • mąka pszenna 30g
  • cukier waniliowy 5g
  • skórka cytrynowa 3g
  • olej 100g
  • cukier puder 30g

 

Sposób przygotowania:

Ser zemleć, dodać pozostałe składniki, zmiksować na jednolitą masę. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Małdrzyki posypać cukrem pudrem. 

 
dodano: 2014-04-02 20:30:49

FARSZYNKI MAZURSKIE

Składniki:

Ciasto:

  • 90 dag ziemniaków gotowanych
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól

Farsz:

  • 15 dag mięsa gotowanego wieprzowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 8 dag cebuli
  • 10 dag smalcu lub olej
  • pieprz
  • sól


Sposób przygotowania:

Ciasto ziemniaczane: Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać jajka, sól, mąkę, wyrobić ciasto. Z ciasta uformować wałek, kroić na kawałki, kształtować placuszki, nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotlety. Smażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Podawać z różnymi sosami.
Farsz: Mięso zmielić razem z podsmażoną cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajkami, wszystko wymieszać na jednolitą masę.  

 
dodano: 2014-04-02 20:29:14

SZARLOTKA

Składniki:

Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanka drobnego cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 250 g margaryny
• 4 jajka

Masa jabłkowa:
• 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
• około 12 łyżeczek cukru
• 1 cukier waniliowy
• 5 -10 dag rodzynek
• 1 łyżeczka cynamonu

Sposób sporządzenia:

Masa jabłkowa: Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon. Wymieszać.

Ciasto: Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Jedną część ciasta rozwałkować  i przełożyć do prostokątnej formy. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

Piekarnik nagrzać do 175oC. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.